KRAS-jongeren op bezoek bij stadsbestuur

6
maart
2020

Het stadsbestuur van Tienen kreeg op vrijdag 6 maart ’20 bezoek van een 20-tal ‘KRASSE’-jongeren, die hen een aantal vragen over o.a. het klimaat voorlegden.  De afgelopen maanden werden de jongeren ondergedompeld in de wereld van de democratie.

KRAS is een discussie- en rollenspel voor jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Het is een uniek jongerenparticipatieproject in Vlaanderen en Brussel dat jongeren de kans biedt om hun onversneden mening en krasse uitspraken binnen een flexibele werkwijze op de wereld los te laten.

Sinds september komen jongeren van GO! atheneum Tienen, PISO Tienen en Via Tienen regelmatig samen om te debatteren over ‘klimaat’. Tijdens deze sessies debatteerden en discussieerden ze over mondiale thema’s en leerden ze een onderbouwde mening vormen. Ze kropen in de huid van een politieke partij, een jongere uit een ander land, de pers, de regering van een land … Zo ondervonden ze aan den lijve de spanningen die bestaan tussen de verschillende partijen.

Eind- én hoogtepunt is ‘Plenum (b)XL - de grote jongerenklimaatconferentie’ op vrijdag 24 april ‘20 in Brussel. Alle deelnemers van Vlaanderen en Brussel komen die dag samen om in de Kamer, de Senaat en het Vlaams parlement beleidsaanbevelingen te formuleren voor onze politici. 

Op vrijdag 6 maart ‘20 waren de jongeren te gast in de raadzaal van het Tiense stadhuis. Ze legden er enkele vragen rond o.a. het thema klimaat voor aan het college van burgemeester en schepenen. Paul Stessens (De Kringwinkel), Jan Vandenbogaerde (Multiobus), Yves Grognet (Tiense Suikerraffinaderij), Peter Claessens (dienst leefmilieu & natuur stad Tienen), Joachim Lambrechts (Regionaal Landschap Zuid-Hageland), Anna Maria Van Aerschot (Natuurpunt kern Tienen) en Gil Vanbergen (Students for Climate) deelden hun expertise bij het opstellen van de vragenlijst voor het stadsbestuur. 

KRAS is een project van jeugddienst Globelink, een erkende Vlaamse jeugddienst die staat voor jong globaal kabaal. In Tienen wordt KRAS ondersteund door de jeugddienst.

Contact