Update vaccinaties - Vaccinaties kinderen binnenkort van start

29
december
2021
Vaccinatiecentrum

Net als overal in Vlaanderen, gaat ook in Tienen de kindervaccinatiecampagne in januari van start. Alle 5- tot 11-jarigen uit Boutersem, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Kortenaken, Landen, Linter, Tienen en Zoutleeuw zullen uitgenodigd worden voor een prikje in het vaccinatiecentrum Tienen dat voor de gelegenheid omgetoverd wordt tot Kindervaccinatiepunt Zuidoost Hageland. 

Door de kindervaccinatie op één punt te laten plaatsvinden, kunnen de krachtgebundeld worden. Met de lopende boostervaccinatie en omicron op de loer, is dit absoluut nodig. Daarnaast kan de Eerstelijnszone ook rekenen op medewerking van de dienst pediatrie van RZ Tienen. Bijkomend werden er oproepen gedaan naar het netwerk van Kind & Gezin en de CLB’s. Zo kunnen er prikteams samengesteld worden die gespecialiseerd zijn in het werken met kinderen. 

“Naast medisch personeel dat vertrouwd is om met kinderen te werken, zullen ook de Mediclowns aanwezig zijn in het kindervaccinatiepunt”, aldus ELZOH-voorzitter Ine Tombeur. “Verder worden de vaccinatiekabinetten wat opgeleukt en wordt de nodige afleiding voorzien tijdens de prik. De jonge virusvechtertjes zullen ook beloond worden met een dapperheidsdiploma.”

De uitnodigingen voor de kindervaccinatie worden nog in de kerstvakantie verstuurd naar de 7.635 kinderen van 5 t/m 11 jaar uit de 9 gemeenten. Opdat broers en zussen samen gevaccineerd kunnen worden, zullen de ouders zelf het moment van vaccinatie kunnen inboeken zodra ze de uitnodigingen ontvangen hebben. Er worden sowieso twee volledige kinderprikdagen gepland: op zaterdag 15 en zaterdag 22 januari '22 zal het kindervaccinatiepunt van 08.00 tot 20.00 uur geopend zijn.

Indien de vaccinatiebereidheid hoger ligt dan de door de overheid verwachte 50 tot 70 %, wordt ook zaterdag 29 januari '22 nog aan de planning toegevoegd worden. Drie weken na de eerste prik zullen de kinderen hun tweede prik krijgen, zodat elk kind nog voor de start van de krokusvakantie volledig gevaccineerd kan zijn.  

Lees hier meer informatie over de kindervaccinatie.